Magnezij – upute za primjenu

Ako prvi put upotrebljavate proizvode Ancient Minerals, prije početka upotrebe detaljno pročitajte upute za primjenu.

Upotreba magnezijevog ulja i proizvoda za transdermalnu terapiju magnezijem vrlo je jednostavna, a ove će vam upute pomoći da se osjećate sigurnije i što prije vidite rezultate primjene ovih proizvoda.

Upotreba magnezija za površinsku primjenu: Opće upute

Linija proizvoda Ancient Minerals sadrži visoku koncentraciju 100 % prirodnoga magnezijevog klorida i drugih minerala u tragovima koji se mogu naći u sedimentima nekadašnjeg Zechsteinskog bazena. Namijeni su površinskoj primjeni i jamče brzo upijanje magnezija u stanicama.

Proizvodi Ancient Minerals nanose se na očišćenu kožu jer kozmetički proizvodi mogu spriječiti upijanje magnezija.

Prilikom upotrebe maksimalne preporučene količine magnezijevog gela ili ulja, vodite računa o tome da proizvode ne dođe u izravan dodir s očima, sluznicom ili drugim osjetljivim područjima poput lica. Uočite li crvenilo ili nadraženu kožu, zahvaćeno područje isperite s hladnom vodom.

 

Upute za upotrebu magnezijevog ulja

Upotreba magnezijevog ulja Ancient Minerals najbolji je način za brzu i učinkovitu nadoknadu magnezija u međustaničnom tkivu. Najjednostavniji način nanošenja magnezijevog ulja na kožu jest pomoću bočice s raspršivačem. Kako biste izbjegli višak ulja na koži, raspršite sprej u dlan pritišćući raspršivač 1 – 3 puta te dobro utrljajte u kožu.

 • Za najbolji rezultat na ruke i noge nanesite izdašnu količinu magnezija kako biste osigurali da se ulje ravnomjerno rasporedi i upije na čitavoj površini.
 • Uočite li da je vaša koža blago nadražena, razrijedite magnezijevo ulje Ancient Minerals dodajući jednaku količinu vode kako biste dobili otopinu s 50 % magnezija.
 • Pritisnete li 8 puta raspršivač bočice u kojoj se nalazi magnezijevo ulje Ancient Minerals, kožu ćete opskrbiti s oko 100 mg elementarnoga magnezija.

Napomena: Nakon primjene, kad se otopina osuši, na vašoj koži mogu ostati sitna zrnca koja izgledaju poput soli. To je uobičajeno, posebno kod suhe klime i  zatvorenih, grijanih prostora, a pojavljuje se ovisno o količini magnezijevog ulja jednokratno nanesenog na kožu.

Ako želite to izbjeći, magnezijevo ulje svakoga dana nanesite na kožu 20 minuta prije tuširanja. U roku od 20 minuta većina će se iona magnezija upiti u kožu pa ostatke možete isprati dok se kupate ili tuširate. Također ih, nakon 20 minuta, možete isprati mokrom krpicom.

 

Upute za upotrebu magnezijeve kupke u listićima

Suhi listići magnezija ekonomičan su način priprave ljekovite kupku za stopala ili cijelo tijelo. Voda pritom treba biti topla, ali ne vruća. U vrućoj vodi koža neće upiti magnezij, već će ga odbaciti.

Zagrabite 1 – 3 čaše listića magnezija (ili više) i rastopite ih u toploj vodi te uronite stopala ili tijelo u vodu te pustite da kupka djeluje najmanje 30 minuta.

 • Koristite li kupku za cijelo tijelo, kod intenzivne primjene upotrijebite najviše 3,6 kg magnezijevih listića za svaku pojedinu kupku.
 • 1 šalica magnezijevih listića Ancient Minerals u vašoj će kupki za stopala ili cijelo tijelo kožu opskrbiti s oko 15 g magnezija.

 

Upute za upotrebu magnezijevog losiona

Magnezijev losion Ancient Minerals nježna je emulzija koja se brzo upija, a sadrži magnezijev klorid uronjene u hranjivu bazu certificiranih organskih ulja. Dovoljno je blago za svakodnevnu upotrebu u svrhu hidratacije kože, a istovremeno sadrži dovoljno magnezija da bi stanicama jamčilo terapijski učinak. Željenu količinu nanesite na ruke, lice ili tijelo imajuću na umu da ne treba pretjerivati.

 • Za optimalno upijanje iona magnezija, magnezijev losion Ancient Minerals nanosi se na očišćenu kožu.
 • 1 čajna žličica magnezijevog losiona Ancient Minerals vašu će kožu opskrbiti s oko 185 mg magnezija.

 

Upute za upotrebu magnezijevog gela

Magnezijev gel Ancient Minerals jedinstvena je formulacija namijenjena hidrataciji kože. Željenu količinu dobro utrljajte u kožu. Nakon upotrebe magnezijevog gela, većina se korisnika za uklanjanje ostataka s kože koristi vlažnim ručnikom.

 • Ako se magnezijev gel tijekom pojačane upotrebe počne sušiti, lagano namočite ruke i protrljajte kožu u svrhu hidratacije.
 • 1/4 čajne žličice magnezijevog gela Ancient Minerals vašu će kožu opskrbiti s oko 125 mg magnezija.

 

Učestalost upotrebe

Upotreba proizvode Ancient Minerals tijekom prva 3 – 4 mjeseca u pravilu treba biti pojačana kako bi učinkovito nadomjestili magnezij u stanicama.

 1. Preporuka je da se u prvih nekoliko dana upotrebljava manja količina te da se postupno povećava.
 2. Nakon 3 – 4 mjeseca nastavite sa svakodnevnom upotrebom, a količinu odredite u skladu s vlastitim potrebama.
 3. Nakon inicijalnoga razdoblja u kojemu se nadomješta količina magnezija u stanicama, neki korisnici proizvode nastavljaju upotrebljavati u jednakim količina, dok drugi smanjuju upotrebu na nekoliko puta tjedno.

Navedeno smatrajte općim smjernicama jer svatko ima drugačije potrebe i drugačije reagira na terapiju magnezijem.

 

Doziranje

Preporuke koje se odnose na optimalan unos magnezija različite su, a novija su istraživanja pokazala da su vrijednosti koje predstavljaju preporučeni dnevni unos na tržištu SAD-a nedovoljne za očuvanje dobroga zdravlja.

To posebno vrijedi za:

 • Osobe starije životne dobi
 • Sportaše
 • Osobe koje pate od određenih zdravstvenih tegoba i kroničnih oboljenja
 • Osobe koje ne vode računa o zdravoj prehrani
 • Žene u dobi kad su spremne za majčinstvo
 • Osobe izložene emocionalnom ili fizičkom stresu ili stresu čiji je uzrok bolest, ozljede ili kirurški zahvat

Prema riječima dr. Carolyn Dean koja je priznati stručnjak u ovome području, istraživanja provedena u posljednjih 20 godina ukazuju na to da je oko 300 mg magnezija potrebno samo da bi se nadoknadilo ono što trošimo na svakodnevnoj razini.

Nutricionist  dr. Shari Lieberman (FACN) preporučuje dnevni unos 500 – 750 mg magnezija za muškarce i žene te 500 – 1000 mg za oboljele od angine i osteoporoze.

U praksi je uobičajen dnevni unos od 3 – 4 mg magnezija za svakih 0,5 kg tjelesne težine. Drugim riječima, muškarac težak 90 kg dnevno treba unositi 600 – 800 mg magnezija.